info@academie-nieuwezorg.nl

2
jul

Felicitatie voor de Minister van VWS Fleur Agema

Aangetekend verstuurd

Datum 2 juli 2024

Aan mevrouw de Minister mevr. Agema, beste Fleur

Vanzelfsprekend is het ons een genoegen u van harte te feliciteren met het door u zo begeerde ambt van Minister van VWS. Derhalve, heeft u vanmorgen een schitterend bos bloemen namens ondergetekende op uw werkkamer mogen ontvangen.

Jarenlang heeft u zich namens de PVV ingezet als woordvoerder zorg. U was zelfs kampioen aantal aangevraagde spoeddebatten en stond in de top van het aantal gestelde vragen over de zorg. Aangaande de zorg is uw inzet ongeëvenaard. Uw horeca-ervaring en werk als projectleider bij een architectenbureau zullen u in uw rol als minister wellicht als een bron van inspiratie flankeren.

Immers, er liggen omvangrijke vraagstukken over het zorgdossier. Wat te denken over de personeelskrapte, gezondheidsverschillen, uitvoering van het IZA akkoord, vergrijzing, sociale domein, preventie, wachtlijsten in het bijzonder in de GGZ, versterking van de eerstelijns en kostenbeheersing. In uw motivatiebrief heeft u het over excellente zorg tegen minder kosten. Wij onderschrijven van harte deze ambitie en zijn natuurlijk nieuwsgierig naar de invulling hiervan

Voor de geneesmiddelen tekorten zult u ongetwijfeld op korte termijn een passend medicijn vinden. De innovatieve en soms dure geneesmiddelen laat ik in deze brief vooralsnog buiten beschouwing omdat ik begrijp dat u als MS-patiënt ongetwijfeld de noodzaak erkent van wetensschappelijk onderzoek en de toegang tot de daaruit voortvloeiende innovaties.

Uw gewezen onderzoek tussen patiënten in het verpleeghuis en gevangenen waarvan uw conclusie was dat gevangenen mogen roken, hebben het recht om elke dag te luchten/douchen, beschikken over diëten, gebedsdiensten, recreatie, gratis kleding en schoeisel en dit voor ouderen in verpleeghuizen allemaal niet geldt. In het vergelijk in deze was uw standpunt het op te nemen voor “verzweeghuis” bewoners en daarmee is uw reputatie als zorgspecialist definitief gevestigd. Vanzelfsprekend, zijn we mede gezien de voorgenomen bezuinigingen in de WLZ nieuwgierig naar uw creatieve oplossingen.

Uw zorgparagraaf uit het Hoofdlijnenakkoord dient nog uitgewerkt te worden en zal ongetwijfeld tot heftige discussies leiden in de Ministerraad. Zoals gesteld, bent u op basis van uw verdienste van het woordvoerderschap een waardig ambassadeur voor de zorg. In de door u zo begeerde rol als Minister van VWS bent u vanaf vandaag verantwoordelijk om doortastend en vooral toekomst bestending beleid
Uw toezegging kosten wat het kosten perifere ziekenhuizen te handhaven staan natuurlijk op gespannen voet met volumenormen, kosten en maatschappelijke impact. Wij wensen u wijsheid in de onder liggende afwegingen.

We hopen niet dat budgettair kader zorg uw wakker zal doen liggen maar de noodzaak van de onbegrensde maatschappelijke verwachtingen over de zorg en wellicht de beeldvorming die mede zijn ontstaan bij de door ingediende Kamermoties doen mij u toewensen dat de Kamer u niet zal doen verleiden tot debatten over incidenten.

Ongetwijfeld zult u voortvarend de verantwoordelijkheid op u nemen door het integrale beleid te toetsen op concrete effecten. Wij vertrouwen u dat uw ministerie open, transparant en voorspelbaar en samenhangend zal communiceren. De opbrengsten van de zorg, de innovaties worden ongetwijfeld door uw vertrouwenwekkend omarmt en zullen leiden tot attitudeverandering en een toekomst bestendige zorg.
Gezien de maatschappelijke impact van het zorgdossier geven wij u ter overweging nog dit jaar een parlementaire enquête ‘zorg’ te starten waar bewezen denkers over de zorg u zeker zullen ondersteunen om noodzakelijk paradigmaverschuivingen mogelijk te maken.

U mag zich daarin gesteund weten door het besef dat ondergetekende u wijsheid toewensen en met mij voor u om kracht en Gods zegen bidden.

De AcademieNieuwezorg                                                         De Derde Kamer