BDO… benchmark Nederlandse Universitair Medische Centra
De acht Nederlandse Universitair Medische Centra (UMC’s) staan er financieel gezond voor. Over 2018 scoorden zij gemiddeld een 7,8 voor hun cijfermatige prestaties en conditie. Vijf van de acht noteerden zelfs een rapportcijfer van 8 of hoger.
Nette cijfers, zij het opvallend lager dan een jaar eerder. Over boekjaar 2017 konden we de acht UMC’s nog gemiddeld een 9,2 geven en scoorden vijf van de acht een 10. Schrik niet, deze achteruitgang is in hoge mate verklaarbaar vanwege twee voorname oorzaken. Eentje daarvan is heel simpel: we hebben de rekenmethode veranderd, wat leidt tot lagere totaalcijfers. Daarnaast, en dat heeft nog meer impact gehad op het rapportcijfer, was het resultaat van de acht UMC’s lager dan in 2017.
Gelukkig blijft de financiële basis bij de UMC’s (vooralsnog) onverminderd stabiel. Daarmee hebben deze medische kenniscentra een degelijke uitgangspositie om hun publiek-maatschappelijke rol in de zorg en gezondheid van morgen op te pakken. Gezien hun positie zijn zij de aangewezen partijen om de regie te nemen over de noodzakelijke herinrichting van het zorglandschap. Ten aanzien van thema’s zoals innovatie, samenwerking in de regio, het opleiden van professionals en digitale gegevensuitwisselingen is hun rol inmiddels helderder geworden, nu de minister daarover in een Kamerbrief zijn visie heeft gegeven. Dat geeft welkome duidelijkheid over de belangrijkste maatschappelijke opgaven van de UMC’s: met hen als belangrijke spelers in de zorgnetwerken van de toekomst is het nu tijd om werk te maken van de noodzakelijke veranderingen in het zorglandschap.
Lees hier meer nieuwsberichten van de AcademieNieuwezorg. Vraag hier de brochure AcademieNieuwezorg aan.