info@academie-nieuwezorg.nl

15
jan

Brief Bruins voorbereidingen om mogelijke medicijntekorten te voorkomen door een harde Brexit

Antwoorden op vragen van de leden Slootweg, Omtzigt en Van den Berg (allen CDA) over voorbereidingen om mogelijke medicijntekorten te voorkomen door een harde Brexit.

Lees hier de hele brief van Bruins voorbereidingen om mogelijke medicijntekorten te voorkomen door een harde Brexit

1
Heeft u kennisgenomen van het bericht “Patiënten mogen niet de dupe worden van Brexit”? 1)

Antwoord vraag 1. Ja.

2
Klopt het dat medicijnen en farmaceutische producten de belangrijkste importproducten uit het Verenigd Koninkrijk zijn? [2] Hoeveel medicijnen, in euro’s en in verschillende medicijnsoorten, werden in 2017 door Nederland geïmporteerd vanuit het Verenigd Koninkrijk?

Antwoord vraag 2.
Geneesmiddelen en farmaceutische producten zijn inderdaad belangrijke typen importproducten uit het Verenigd Koninkrijk (VK). Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maken farmaceutische producten zo’n 7 tot 10 procent van de totale goedereninvoer uit het VK uit, zo’n € 1,6 miljard in 2017. Alleen minerale brandstoffen maken een groter deel uit van deze invoer. Naar schatting wordt meer dan de helft van deze farmaceutische import uit de VK echter niet in Nederland gebruikt maar meteen weer uitgevoerd naar andere landen. Het aantal geneesmiddelenproducten dat door Nederland uit het VK wordt geïmporteerd varieert continu. Naar schatting werden er eind vorig jaar tussen de 2.500 en 3.500 verschillende producten geïmporteerd.

Vraag hier de brochure AcademieNieuwezorg aan