info@academie-nieuwezorg.nl

29
mei

NZa onderzoek: Inkoopervaringen geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen

Onderzoek: Inkoopervaringen geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen

Er zijn goede stappen gezet in het verplaatsen van geneeskundige zorg aan specifieke patiëntgroepen (gzsp) vanuit een tijdelijke subsidieregeling naar de Zorgverzekeringswet.

Lees hier dit hele artikel 

Bekijk hier de hele quickscan Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Deze ontwikkeling moet onder andere de huisarts ondersteunen bij de zorg aan kwetsbare mensen thuis en er zo aan bijdragen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om zorg voor ouderen met meerdere gezondheidsproblemen en mensen met Multiple Sclerose of Parkinson. Vaak wordt deze zorg geleverd door de specialist ouderengeneeskunde of de arts verstandelijk gehandicapten.

In de quickscan publiceren we de eerste ervaringen met de inkoop van deze zorg. Per 2020 heeft zorg geleverd door de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten een plek gekregen in de eerste lijn binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw). Per 2021 zal ook de overige zorg voor gzsp-patiënten (zoals de paramedische zorg en de gedragswetenschapper) een plek krijgen binnen de Zvw. Betrokken partijen zien de meerwaarde van de beschikbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten in de eerste lijn. Wel is de overheveling als een enorme klus ervaren.

 


Lees hier meer nieuwsberichten van de AcademieNieuwezorg. Vraag hier de brochure AcademieNieuwezorg aan.