info@academie-nieuwezorg.nl

20
nov

Raadsleden Lelystad overwegen blokkade A6 om uitkleden ziekenhuis

Raadsleden uit Lelystad zijn teleurgesteld dat er in hun stad geen volwaardig ziekenhuis kan blijven in de nasleep van het faillissement van het MC IJsselmeerziekenhuis.

Gisteren schreef minister Bruins aan de Tweede Kamer dat het hem niet is gelukt om de spoedeisende hulp en de afdeling verloskunde open te houden. Hij wijt dat aan een tekort aan specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen in de regio en het vertrek van het huidige personeel.

Burgemeester Ina Adema van Lelystad is het daar niet mee eens. “Maar met elke dag die we langer wachten gaat het wel waar worden. Ik heb heel veel artsen gesproken die allemaal graag in het ziekenhuis werken en er willen blijven als er helderheid over hun positie komt. Maar dat betekent dat er nu heel snel geschakeld moet worden.”

De raad in Lelystad is ook teleurgesteld dat Bruins kort na het faillissement zei dat het openhouden van de acute zorg in Lelystad nog een voorwaarde is, maar dat later afzwakte.

Operatiekamer

“Die spoedeisende hulp is voor Lelystad heel belangrijk”, zegt burgemeester Adema. “Niet voor een deel van de dag, maar 24 per dag. Plus daaraan gekoppeld een operatiekamer en beddenhuis. Het kan niet zo zijn dat deze vorm van zorg straks hier niet meer te krijgen is.”

De onderhandelingen over een doorstart lopen nog, maar als daar niet genoeg uitkomt willen sommige raadsleden in actie komen. Jack Schoone van de grootste oppositiepartij Leefbaar Lelystad noemt op Twitter het blokkeren van de A6.

Dat is serieus, vertelt Schoone tegen Omroep Flevoland over de tweet. “Er wordt nu nog onderhandeld, maar als het nodig is mogen we best wel een keer recalcitrant zijn. Soms moet je een risico nemen.”

Ridderorde

“Ik loop met hem voorop”, vertelt raadslid Meta Jacobs van coalitiepartij VVD. “Ik lever graag mijn ridderorde in voor 240 uur werkstraf. We zijn een beetje tam en ik ben het een beetje zat. We moeten iedereen wakker schudden.”

Ze hekelt de opstelling van partijgenoot Bruins. “We gaan dadelijk de verkiezingen in. Denkt u dat ik nog op de markt ga staan flyeren? Ik voel me verantwoordelijk voor de uitspraken die een minister doet. Er is wel een belofte gedaan voor onze stad en daar wil ik hem heel graag aan houden.”

Strafbare feiten

Burgemeester Adema is geen voorstander van een blokkade van de A6. “Ik vind het prima als er voor de deur van de Tweede Kamer een demonstratie wordt georganiseerd, of als er een crowdfundingsactie komt. Maar ik denk niet dat we moeten overgaan tot strafbare feiten. Op het moment dat de A6 geblokkeerd wordt door anderen accepteren we dat als overheid ook niet.”

Vanmiddag praat de minister in de Tweede Kamer over de ziekenhuiszorg. “Ik verwacht dat de Kamer zich net als de vorige keer realiseert dat Lelystad een specifieke bevolkingsgroep heeft”, zegt Adema. “En dat we dus niet kunnen berusten in het feit dat het met de zorg nietlukt.”