info@academie-nieuwezorg.nl

14
dec

Wat een geweldig Nederland – Column Henk Pastoors

Wat een geweldig Nederland

Ik hou van Nederland. Van haar verscheidenheid en de 18 miljoen virologen. Hoewel ik er bij 30 wel twijfels begin te krijgen. 30 Tweede Kamerleden wel te verstaan. Die de feiten rondom het coronadebat niet alleen in de Tweede Kamer maar zeker ook op de sociale media naar eigen hand zetten.

Het maakt de Tweede Kamer tot een Haags reptielenhuis. Daar ik met enige regelmaat in Haagse kringen verkeer heb ik met vriend en “vijand “ contact omdat ik wil begrijpen wat de drijfveren zijn. Persoonlijk kan ik vaststellen dat ze allemaal op individueel niveau invoelbare en aardige mensen zijn. Maar één uur later in een Tweede Kamer debat lijken ze opeens veranderd in klepperende putdeksels. Hoe is het mogelijk? Dit land staat in een coronabrand en ze beletten de brandweer de toegang tot het fikkie. Het gaat ze niet om de feiten maar louter het doel; het beleid van Rutte en de Jonge te beschimpen.

Omgerekend van het aantal zetels zijn het zo’n 2 miljoen stemmers die niet beseffen in wat voor een geweldig land we leven. Kijk, dit land is niet perfect en dat is het punt niet. Maar het coronadebat oppoken met gif uit een slangenkop voor louter electoraal gewin vraagt massale publieke verontwaardiging. We zijn verwend tot het bot maar zouden massaal op het malieveld moeten staan om politieke waardigheid te beschermen. Nu heeft Paul Frissen, hoogleraar Bestuurskunde, het altijd over de illusie van de maakbaarheid en daar ben ik het van harte mee eens, maar ik verafschuw het krijspaleis, de manipulatie en retoriek in de Tweede Kamer.

Gelukkig is er meer dan het opiniërend gevecht met Haagse clusterbommen. Dat zijn wij. De andere 11 miljoen kiesgerechtigden. En dan is er nog altijd de filosofische deugd; ethiek. Jan Kremer kan daar een prachtig referaat over houden. De drijfveren om het goede te willen doen.

Nu we een regeerakkoord hebben en een paragraaf zorg wens ik de politiek Gods hulp & wijsheid en vooral politieke moed om het ondragelijke monster van de als maar ontembare zorgkosten te temmen.

Dat laat onverlet dat ik gisteren nog in het wonderlijkste lobbycafé wat ik ken aanwezig was… Nieuwspoort. Daar kan je zomaar tussen Mark & Hugo staan te plassen. En vanmorgen deed ik boodschappen en zag daar de omgang tussen mensen, de bereidheid, hulpvaardigheid, aardigheid en ik dacht… ondanks of dankzij de politiek wij zijn oké… wat een geweldig Nederland.

Henk Pastoors, AcademieNieuwezorg

 

> Download hier de PDF versie ,