Nieuwe politieke partij NLBeter: ‘ziekte is een verdienmodel geworden’
Volgens Esther van Fenema, psychiater en kersverse lijsttrekker van de politieke partij NLBeter, wordt het tijd dat de dokter naar de Tweede Kamer komt, zei ze in Dit is de Dag: “Wanhoop en frustratie heeft mij naar de politiek gebracht.” Met de acute zorg in Nederland is volgens Van Fenema niets mis. De frustratie zit hem voor haar vooral in het falende zorgsysteem in Nederland waarvan kwetsbare groepen, zoals psychiatrische patiënten, de dupe zijn: “De problemen waren er altijd al, maar zijn door de coronacrisis extra blootgelegd.”
Beluister hier het interview met Esther van Fenema Ziekte als verdienmodel
Door de coronacrisis stellen we ons nu vaker de vraag: wat houdt zinnige zorg in Nederland eigenlijk in?
Deze vraag kan volgens Van Fenema alleen worden beantwoord door zorgprofessionals. “De bureaucratie in de zorg is gigantisch uit de klauwen gelopen. Ziekte is een verdienmodel geworden. In het huidige zorgsysteem word je per DBC (Diagnose Behandel Combinatie) betaald. Dus: des te sneller en duurder de zorg, des te lucratiever het voor een ziekenhuis is om contracten te sluiten met zorgverzekeraars. Kortom, er zit een verkeerde financiële prikkel in ons huidige zorgstelsel.”
Inzetten op preventie
Ook ziet Van Fenema een grotere rol voor preventie. “Als we ons zo opwinden over fipronil en corona, laten we dan ook eens uitrekenen hoeveel doden er door tabak vallen of door ongezond voedsel”, vindt ze.
“We vinden het in Nederland heel belangrijk om vrij te zijn, maar te veel vrijheid kan overgaan tot verwaarlozing. Kwetsbare groepen, die slachtoffer zijn van de verwaarlozing van te veel ongezonde leefstijlzaken, die zien we niet. Zij zitten in instellingen of ergens thuis.”
Van Fenema zegt het te doen te hebben met deze mensen. “De vraag is dan: noem je preventie een vorm van betutteling of is het gewoon zorgzaamheid? Ik pleit toch voor dat laatste.”