info@academie-nieuwezorg.nl

20
nov

Geen spoedeisende hulp en verloskunde in Lelystad

DEN HAAG – Bewoners van Lelystad kunnen na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen voorlopig fluiten naar een spoedeisende hulp en een afdeling voor acute verloskunde.

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) beloofde de Tweede Kamer onlangs om te kijken of deze zorgvormen terug zouden kunnen keren, maar moet nul op het rekest geven. Volgens hem is er op dit moment onvoldoende personeel. Er zijn te weinig kinderartsen in de regio en ook voor operatiekamers zijn er tekorten, laat hij aan het parlement weten.

Het Harderwijkse ziekenhuis Sint Jansdal gaat wel de poliklinieken van het failliete ziekenhuis in Lelystad overnemen. Ook beziet verzekeraar Zilveren Kruis of er wel een eerstelijns geboortecentrum in de stad kan komen.

Mensen die in Lelystad en omgeving wonen en spoedeisende hulp nodig hebben zullen vooralsnog naar Almere moeten worden gebracht waar wel operatiekamers zijn en een intensive care.
Op papier wordt daarmee aan de regels voldaan. Almere moet voor ambulances binnen 45 minuten bereikbaar kunnen zijn. Dat is de norm die daarvoor geldt.