info@academie-nieuwezorg.nl

21
aug

Leidraad voor samenwerking en contractering huisartsenzorg op regionaal niveau

1. AANLEIDING EN DOEL

Voor duurzame, toekomstbestendige huisartsenzorg is het nodig om de organisatie en facilitering van de beroepsgroep te vergroten. Samenwerking is een belangrijke kernwaarde voor huisartsenzorg, zowel binnen de huisartsenzorg als met andere partijen; dit is niet vrijblijvend. LHV, NHG en InEen geven richting aan die samenwerking met de gezamenlijke ‘Visie regionale samenwerking en organisatievorming in de huisartsenzorg’.

Lees hier de hele leidraad voor  samenwerking en contractering huisartsenzorg


De ‘Bouwstenen voor structurele samenwerking in de regio’ concretiseren die visie en geven aan wat van een sterke regionale huisartsenorganisatie1 verwacht mag worden. Ook Zorgverzekeraars Nederland onderschrijft de visie en de bouwstenen. Met dit document willen ZN, LHV en InEen de samenwerking tussen regionale huisartsenorganisaties en zorgverzekeraars én de contractering een impuls geven.

2. SAMENHANG REGIO-REGIOBEELD EN REGIOPLAN-CONTRACTAFSPRAKEN
In de landelijke en regionale overleggen verstaat niet iedereen hetzelfde onder ‘een goed georganiseerde regio’, ‘een goed regioplan’ of een regio waarin ‘goede contractafspraken’ kunnen worden gemaakt. Maar wat is de samenhang tussen die begrippen?

Een goed georganiseerde regio waar met mandaat afspraken tussen een regionale huisartsenorganisatie en een zorgverzekeraar kunnen worden gemaakt, is het fundament. Idealiter stellen de regionale huisartsenorganisatie en zorgverzekeraar in de regio gezamenlijk een regiobeeld op, dat zij vervolgens samen uitwerken tot een regioplan. Het plan wordt geconcretiseerd en vastgelegd in (jaarlijkse en – bij voorkeur – meerjaarlijkse) contractafspraken.