info@academie-nieuwezorg.nl

20
nov

Praktijkspiegel huisartsen nu ook beschikbaar met regionale spiegelinformatie

Praktijkspiegel huisartsen nu ook beschikbaar met regionale spiegelinformatie

Op verzoek van veel huisartsen is er, naast de bestaande Praktijkspiegel van Vektis Intelligence met landelijke spiegelinformatie, nu ook een Praktijkspiegel met regionale spiegelinformatie beschikbaar, zo bericht Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op haar website. Met de Praktijkspiegel kunnen huisartsen spiegelinformatie over hun praktijk raadplegen: inzicht in het zorggebruik van hun patiënten en een vergelijking daarvan met het landelijke beeld. En nu dus ook in vergelijking met het regionale beeld.

Verbeteren doelmatigheid en kwaliteit

Zowel de Praktijkspiegel met landelijke, als die met regionale spiegelinformatie geven meer inzicht in het zorggebruik van patiënten van een bepaalde huisartsenpraktijk. WoutAdema, directeur Zorg bij ZN, is blij met de uitbreiding van de Praktijkspiegel: “Regio’skennen grote verschillen. Het is dan ook heel mooi dat huisartspraktijken zich nu met de Praktijkspiegel van Vektis kunnen spiegelen aan praktijken uit dezelfde zorggroep. De Praktijkspiegel wordt kosteloos ter beschikking gesteld omdat we huisartsen graag willen voorzien van inzichten in het zorggebruik. Vervolgens kunnen ze daarover in de regio het gesprek voeren met andere huisartsen en eerstelijns zorgaanbieders om de doelmatigheid en kwaliteit van zorg te verbeteren. Bovendien helpen dit soort inzichtenbij het voeren van gesprekken over zorginkoop tussen zorgverzekeraars en huisartsen.”

Periodieke actualisering Praktijkspiegels

Vektis ontvangt doorlopend zorgdeclaratiedata van de zorgverzekeraars. Periodiek ververst Vektis alle onderliggende data van de Praktijkspiegels met de meest actuele data. De meest recente Praktijkspiegels zijn gebaseerd op de declaratiedata uit 2017, en natuurlijk 2015 en 2016 ter vergelijking.

Kosteloos

Vektis leidt de Praktijkspiegel af uit data over de gedeclareerde zorg in Nederland. De Praktijkspiegel is alleen toegankelijk voor de betreffende huisartspraktijk. Op huisartsen.zorgprisma.nl, een beveiligd online portaal, kunnen huisartsen zich aanmelden met het e-mailadres van hun huisartsenpraktijk of zorgcentrum, zoals geregistreerd in het AGB-register. Daarna kunnen zij hun persoonlijke Praktijkspiegel downloaden. De Praktijkspiegel is door Vektis ontwikkeld in samenwerking met zorgverzekeraars en huisartsen en wordt kosteloos aan huisartspraktijken aangeboden.