info@academie-nieuwezorg.nl

23
nov

Presentatie Nationaal Preventieakkoord

De urgentie is hoog. Daarom komen we samen in actie met het Nationaal Preventieakkoord, bovenop alle goede initiatieven die er al zijn. Ik ben erg trots op de constructieve manier waarop alle betrokken partijen samenwerken. Hiermee komt een hele beweging op gang. Samen voor een gezonder Nederland.
Paul Blokhuis• staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lees hier het Nationaal Preventieakkoord

Bekijk hier de Infographic Nationaal Preventieakkoord

Beluister hier NPO1 Wat staat er allemaal in het Nationaal Preventieakkoord?

Lees hier: ’Rookakkoord betuttelend en niet uitvoerbaar’

Lees hier: GGD’en blij met ‘ambitieus’ preventieakkoord

Lees hier: Tabaksindustrie stoomt om aanstaand preventieakkoord

Wat gaan we doen?
Met het Nationaal Preventieakkoord richten we ons op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Dat doen wij met bindende afspraken in drie deelakkoorden.

We beginnen niet bij nul. Er zijn al heel veel goede initiatieven. Daar sluiten we zoveel mogelijk bij aan. Tegelijkertijd streven we ernaar preventie meer onderdeel van het leven te maken. Een gezonde leefstijl moet gemakkelijk en gewoon worden. Waar je ook bent. Om dat te bereiken willen we meer in samenhang werken en organiseren. Door bijvoorbeeld ook achterliggende problemen van mensen aan te pakken. Denk aan schulden, werkloosheid of eenzaamheid. Daarin spelen gemeenten een belangrijke rol. Zij weten wat er belangrijk is voor mensen in hun regio’s, steden, dorpen en wijken. Zij kunnen de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord vertalen naar een concrete, lokale aanpak,