info@academie-nieuwezorg.nl

8
okt

BDO benchmark ziekenhuizen 2109: Zorginfarct afgewend?

BDO benchmark ziekenhuizen 2109: Zorginfarct afgewend?

De financiële positie van de Nederlandse algemene ziekenhuizen is vorig jaar sterk verbeterd. Over 2018 scoorden zij gemiddeld een 7,4 voor hun financiële gezondheid. Een stevige voldoende, duidelijk beter dan de 7,1 over 2017. Na jaren van dalende rendementen – tot 1,2% in 2017 – was het gemiddelde rendement voor het eerst sinds jaren iets hoger: over 2018 bedroeg het 1,5%. Ook de gemiddelde vermogenspositie van de ziekenhuizen verbeterde.

Lees hier de hele benchmark 

Waar staat jouw ziekenhuis in de lijst / financieel stresstest

Is daarmee het gevreesde zorginfarct afgewend? Wij denken helaas van niet. De glanzende cijfers over het afgelopen jaar verhullen namelijk nog altijd zorgelijke trends. Zo stond het operationele resultaat onverminderd onder druk, kwamen rendementsverbeteringen vrijwel volledig uit lagere financiële baten en lasten en daalde het gemiddelde investeringsniveau steeds verder. Diverse ziekenhuizen moesten acute financiële problemen (tijdelijk?) oplossen. En hoewel het rendement gemiddeld stijgt, zijn de hogere rendementen die kleinere ziekenhuizen in 2017 behaalden in 2018 geheel verdampt.
Zoals vorig jaar gemeld, is een nieuw businessmodel voor ziekenhuizen noodzakelijk. Daarom hebben wij eerder dit jaar in cocreatie met de sector het BDO-manifest ‘Duurzame toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg’ gepubliceerd, met een pleidooi voor het financieren van gezondheid in plaats van ziekte. Wij constateren dat dit gedachtegoed steeds meer weerklank vindt en dat de veranderbereidheid van ziekenhuizen zeer hoog is, maar het verandertempo nog laag.

 


Lees hier meer nieuwsberichten van de AcademieNieuwezorg. Vraag hier de brochure AcademieNieuwezorg aan.