info@academie-nieuwezorg.nl

7
mei

Onderzoek COVID-19 beleid te evalueren op regionaal niveau

Algemeen Directeur Jan Warmerdam: “Met dit onderzoek willen we beleidsmakers in de zorg in staat stellen hun COVID-19 beleid te evalueren op regionaal niveau”

Inzichten voor beleidsmakers op basis van 2,3 miljoen online COVID-conversaties in Nederland in 2020.

Nu de COVID-19-crisis de volgende fase ingaat, hebben zorgbestuurders behoefte aan actuele stuurinformatie om de impact van hun beleid te kunnen evalueren. Daarom heeft IQVIA Nederland onderzocht hoe de Nederlandse bevolking in 2020 heeft gereageerd op de crisis; wat vond het algemeen publiek van de communicatie en maatregelen van de overheid? Welke emoties speelden daarbij  een rol? Waar hebben mensen nog vragen over?

Bekijk hier de video toelichting van Jan Warmerdam op het rapport COVID-19 beleid te evalueren op regionaal niveau.

U kunt hier het IQVIA rapport opvragen.

U kunt hier uw interesse aangeven voor actuele stuurinformatie over regionale zorgthema’s.

In dit rapport is beschreven welke patronen in de online conversaties in Nederland te zien zijn, welke emoties een rol speelden en wat het algemeen publiek vindt van de genomen maatregelen. Een aantal opvallende bevindingen:

  • Ondanks de kleine inwonersaantallen staan Flevoland, Limburg en Zeeland in de Top 5 van provincies met de meeste zoekopdrachten op COVID-19. Er werd vooral gezocht op COVID-19 symptomen, landkaarten, RIVM-maatregelen en regionale updates.
  • In februari beheerste de emotionele staat “verwarring” (34% van de conversaties) het publieke domein. In maart verschoof dit duidelijk naar “bezorgd zijn” (29%).
  • De reacties op de persconferentie van Mark Rutte op 15 maart waren overwegend positief (4.800 van de 32.000 mentions) ten opzichte van negatieve reacties (3.600 van de 32.000 mentions). In de Randstad werd het meest gereageerd op deze communicatie. Facebook en Twitter zijn veruit de populairste platforms als het gaat om COVID-19 conversaties.
  • In het volledige rapport staan gedetailleerde bevindingen over onder andere trending artikelen, discussies over vaccinaties, andere oplossingen en de zorgen onder het algemeen publiek over bijvoorbeeld de lockdown.

Algemeen Directeur Jan Warmerdam legt uit waarom IQVIA Nederland dit onderzoek heeft gedaan: “IQVIA is een healthcare-organisatie die bijdraagt aan het continue verbeteren en innoveren van de zorg door middel van medische kennis, artificiële intelligentie, data en technologie. Inmiddels zijn wij wereldwijd betrokken bij een groot aantal wetenschappelijke initiatieven op het gebied van COVID-19. Met dit rapport willen we ook beleidsmakers ondersteunen met stuurinformatie voor hun regio of ziekenhuis.”

 

 

 

 


Lees hier meer nieuwsberichten van de AcademieNieuwezorg. Vraag hier de brochure AcademieNieuwezorg aan.