info@academie-nieuwezorg.nl

6
jan

Verkiezingsprogramma Volt, paragraaf zorg (concept)

Nederland behoort nog steeds tot de top van de wereld als het gaat om zorg, maar heeft ook é é n van de duurste zorgsys- temen van Europa; gemiddeld geven Nederlanders €5.169 per jaar aan zorg uit. En de coron- acrisis heeft laten zien dat er geen rek meer in ons zorgstelsel zit: een tekort aan IC-bedden en verpleegkundigen en een tekort aan testcapaciteit. Volt wil onder- zoeken hoe we het zorgstelsel kunnen verbeteren via onder an- dere een mix van overheidsregie en marktwerking. Hierbij willen we leren van de verschillende publiek/private stelsels in andere landen. Maar vooral ook hoe we samen kunnen werken om Euro- pese middelen zo goed mogelijk in te zetten. Denk hierbij aan het voordelig testen en delen van bijvoorbeeld IC capaciteit. Met name in de grensregio’s is er veel mogelijk.

De coronacrisis heeft laten zien dat Europese samenwerking in de zorg noodzakelijk is. Goede zorg is voor iedereen belangrijk en kan veel efficiënter worden in- gericht als we over grenzen heen kijken. Als Europa willen we niet van anderen afhankelijk zijn als we dringend medische apparatuur, vaccins en geneesmiddelen nodig hebben. We staan sterker als Europa in onderhandelingen met de farmaceutische industrie over de prijs van geneesmiddelen. Meer Europese samenwerking dus, ook in de zorg.

Lees hier de paragraaf zorg van Volt (Concept)

Als we het zorgstelsel ook in de toekomst betaalbaar willen houden, moeten we meer inzet- ten op preventie, de voordelen van digitale geneeskunde beter gaan benutten en medische in- stellingen beter laten samenwer- ken.
Abortus meer mogelijk maken

Veilige en toegankelijke abortus is een recht van vrouwen. Daarin lopen we in Nederland voorop. Er zijn ook landen in Europa waar abortus nog illegaal is of heel moeilijk of be- perkt toegankelijk is. Polen is daarvan het meest schrijnende voorbeeld. Volt wil onderzoeken hoe we voor vrou- wen uit deze landen op een goedkope en veilige manier abortus toegankelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld door deze vrouwen een veilige abortus in een van de buurlanden aan te bieden.